RĂZBOI în Ucraina, ziua 758. Explozii la cel mai mare baraj din Ucraina, după un atac cu rachete rusești. Centrala nucleară Zaporojie, în pericol

RĂZBOI în Ucraina, ziua 758. Explozii la cel mai mare baraj din Ucraina, după un atac cu rachete rusești. Centrala nucleară Zaporojie, în pericol
Sursa foto: X/ @ukrbravery
Publicat: 22/03/2024, 08:56
Actualizat: 22/03/2024, 12:10
11:28

Explozii la cel mai mare baraj din Ucraina, după un atac cu rachete rusești. Centrala nucleară Zaporojie, în pericol

Compania de stat Ukrhidroenergo a anunțat vineri că cel mai mare baraj din Ucraina, DniproHES de la Zaporojie, a fost ținta unui atac cu rachete balistice rusești.

Rușii au vizat barajul hidroelectric Dnipro din Zaporojie, lăsând centrala nucleară din Zaporojie în pragul unei pene de curent în toate orașele din regiune.

Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halushchenko, a anunțat pe Facebook că Rusia execută în prezent cel mai mare atac asupra industriei energetice ucrainene din istoria recentă.

El a adăugat că atacul a dezactivat una dintre liniile de transmisie a energiei electrice alimentate de centrala nucleară Zaporojie (NPP).

Pe canalele de Telegram circulă filmări cu incendii la barajul DniproHES, iar surse OSINT raportează daune grave, inclusiv distrugerea centrului de control al barajului și a uneia dintre porțile de oprire. Cu toate acestea, informațiile nu au fost încă confirmate oficial de ucraineni.

„Din păcate, cea mai mare centrală hidroelectrică a Ucrainei, DniproHES din Zaporojie, a fost și ea lovită. Inumanii nu s-au oprit după distrugerea barajului de la Hidrocentrala Kahovka; acum încearcă să creeze un nou dezastru de mediu atacând instalațiile hidroelectrice DniproHES și barajul”, a transmis Ukrhidroenerg.

Rusia a lansat un val masiv de rachete de croazieră și drone asupra Ucrainei pentru a doua zi consecutiv, lovind orașele Harkov, Zaporojie și Krivoi Rog, concentrându-se în principal pe infrastructura energetică. Presa ucraineană a relatat despre atacurile asupra Hidrocentralei DniproHES din Zaporojie și a barajului peste Nipru.

Zaporojie s-a confruntat cu un atac masiv, fiind raportate 12 atacuri cu rachete care au lovit orașul, potrivit lui Ivan Fedorov, șeful administrației militare regionale (OVA).

Informațiile preliminare indică faptul că șapte clădiri au fost distruse, în timp ce 35 au suferit pagube. „Există răniți și suntem în curs de confirmare a numărului de victime”, a declarat Fedorov.

10:27

Ucraina, asediată cu 90 de rachete și 60 de drone kamikaze în această dimineață

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de un nou atac furibund la adresa civililor din Ucraina după ce noaptea trecută mai multe orașe de pe întreg teritoriul țării a fost supus unui bombardamnt cu rachete și drone kamikaze.

Loviturile au vizat orașe ucrainene și infrastructura energetică, inclusiv barajul Dnipro din Zaporojie, cea mai mare centrală hidroelectrică din Ucraina, inclusiv Vinița, un oraș aflat la granița cu România, Liov sau Harkov

Președintele ucrainean a făcut apel la aliații țării să livreze sisteme de apărare aeriană pentru a se proteja împotriva atacurilor aeriene.

„Rachetele rusești nu au întârzieri, spre deosebire de pachetele de ajutor pentru Ucraina. Dronele ‘Shahed’ nu au indecizie, spre deosebire de unii politicieni. Este esențial să înțelegem costul întârzierilor și al deciziilor amânate.”

Imagini ale barajului de la Dnipro postate pe rețelele de socializare arată un incendiu de proporții, cu fum negru care se ridică în aer. Oficialii au raportat ulterior că nu există nicio amenințare de rupere a barajului.

„În timpul unei alerte aeriene, drona ocupanților a lovit o instalație de infrastructură energetică din regiunea Stryi. A început un incendiu. Pompierii îl sting acum”, transmit autoritățile ucrainene.

Aproximativ 15 explozii au fost auzite în Harkov. Incendii au izbucnit în locurile unor „sosiri”. Rușii au vizat structura energetică – orașul avea probleme cu energia electrică.

08:56

Viktor Orban, din nou „pe limba” lui Putin: „Există o atmosferă de război la Bruxelles”

Prim-ministrul ungar, Viktor Orban a lasant un nou val de atacuri și acuzații la adresa Bruxelles-ului acuzând că liderii europeni sunt prinși „într-o spirală a războiului” împotriva Rusiei.

„Există o atmosferă de război, o retorică de război şi o logică de război” la Bruxelles, a spus Orban, prezent la summitul UE.

Lideri UE vorbesc ca şi cum ar duce propriul război împotriva Rusiei, ‘spre deosebire de noi, care, deşi nu suntem indiferenţi faţă de tragedia umană, nu suntem parte în război’, a adăugat el.

Orban acuză Occidentul că duce propriul război împotriva Rusiei de partea Ucrainei, el fiind un susținător decarat a lui Vladimir Putin.

‘Ei sunt în război şi vorbesc despre necesitatea de a înfrânge Rusia’ şi ‘îşi asumă din ce în ce mai multe pentru a atinge acest scop’, a mai spus Orban în interviul citat de MTI.

Războiul din Ucraina a ajuns vineri, 22 martie 2024, în ziua cu numărul 758, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină.

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene, reuniți la summit-ul de la Bruxelles, au decis joi să avanseze cu un proiect ce vizează utilizarea profiturilor din activele înghețate ale Rusiei în UE pentru a înarma Ucraina.

Într-o declarație comună, liderii UE au afirmat că doresc „avansarea lucrărilor” la o propunere prezentată miercuri de Comisia Europeană, care ar urma să permită eliberarea unei sume de 2,5 până la 3 miliarde de euro pe an în favoarea Kievului.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a propus miercuri utilizarea profiturilor din activele rusești înghețate pentru a finanța echipamente militare pentru Ucraina.

„Suntem hotărâți să acționăm foarte rapid, astfel încât să putem folosi o parte din acești bani pentru a sprijini Ucraina”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, într-o conferință de presă joi seară.

Modul de utilizare a activelor statului rus care au fost înghețate după invazia Rusiei în Ucraina acum doi ani a fost subiectul unor discuții intense.

Rusia a amenințat miercuri Uniunea Europeană cu acțiuni în justiție „timp de decenii” dacă sunt folosite veniturile din activele înghețate.

„Europenii trebuie să fie foarte conștienți de prejudiciul pe care astfel de decizii le-ar putea cauza economiei lor, imaginii lor, reputației lor de garanți de încredere ai inviolabilității proprietății”, a avertizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Dar, potrivit lui Josep Borrell, propunerea pe care a pus-o pe masă este „sigură” din punct de vedere juridic, deoarece vizează un investitor privat, și nu activele înghețate ale Băncii Centrale Ruse. Acestea reprezintă aproximativ 210 miliarde de euro în Uniunea Europeană și sunt aproape toate în mâinile Euroclear, o instituție financiară cu sediul la Bruxelles, conform AFP.

Cea mai mare parte a profitului generat de dobânda acumulată a acestor active ar trebui să permită facilitarea achiziției de arme pentru Ucraina, începând cu luna iulie, dacă cei 27 reușesc să își oficializeze rapid proiectul, conform șefului diplomației europene

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Două țări și-au unit forțele comerciale și vor să cucerească Europa